Societe Generale иска разследване на спекулациите за рейтинга на Франция


Втората по големина френска банка Societe Generale, официално се противопостави на "пазарните слухове" и поиска от националните регулатори да разследват спекулациите за кредитната стабилност на страната, които доведоха до срив на акциите й. Заради слуховете за възможно понижаване на кредитния рейтинг на Франция, акциите на Societe Generale се сринаха с 15% само за един ден, като в един момент спада достигна 23%. Ръководството на банката беше принудено да прави официални изявления, че тя финансово стабилна. И акциите на другите френски банки бе бяха пощадени, но при тях спадовете не бяха толкова големи колкото при  Societe Generale. С 12% падна пазарната оценка за Credit Agricole, а BNP Paribas загуби 9%. От началото на годината акциите на Societe Generale са се обезценили с 45%.


За да се упокои ситуацията френският президент Никола Саркози прекъсна отпуската си и свика извънредна среща на министрите, посветена на икономическия растеж на страната и риска Франция да не постигне целите си по бюджетния дефицит. След срещата Саркози дори заяви, че целите за намаление на дефицита ще бъдат спазени, независимо от развитието на икономическата ситуация в страната. Големите рейтингови агенции уверяват, че ААА рейтингът на Франция е стабилен, но според някои инвеститори Франция може да е следващата след САЩ, която ще се прости с максималния рейтинг.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK