Amazon пусна уеб апликация на е-книгите си

Amazon пусна новата уеб версия на Kindle - Kindle Cloud Reader, която позволява апликацията да се ползва в интернет безплатно, предаде BBC. Софтуерът на новата услуга е за iPad таблети, но позволява на клиенти да пазаруват през онлайн магазина на Amazon, заобикаляйки използването на системата на Apple. Това ще позволи да се избегне тридесетпроцентовото таксуване за in-app покупки, които се облагат от Apple.


Условията


Въвеждането на новата услуга идва, след като Apple постави условия, които задължиха Amazon и други компании да отстранят възможността за директни продажби с програмите на iPad. Kindle Cloud Reader може да се ползва на обикновен компютър, Mac или с други устройства през Apple Safari или Google Chrome браузъри.Апликацията не е обект на ограниченията на Apple, тъй като се използва в уебстраница. Така или иначе ползването на най-новата уебтехнология HTML5, Cloud Reader прилича повече на старата апликация, като дори запазва книжните файлове върху четеца, независимо дали устройството е на линия.Apple получиха критики миналата година, когато обявиха нови правила за закупуване на продукти с апликации, които работят на неговите устройства. От там забраниха връзките и бутоните, които позволяват на компании да продават стоки от тяхната лична търговска система. 
Продажбена квота


Apple в момента заема 30% дял от продадено съдържание чрез продажбите си с апликациите на iPad и  iPhone. Правилата, които компанията на Стив Джобс въведе, налагаха такса за всяка продадена книга апликацията на  Kindle.  Amazon, Wall Street Journal и други премахнаха  техните връзки и се примириха с новите условия. Въпреки това миналата седмица Financial Times обявиха, че пускат HTML5 апликация. "Вярваме, че в много случаи  старите апликации са някакво решение, но трябва  да гледаме към алтернативи, защото технологиите се усъвършенстват", казва производствения управител на нововъзникващи технологии към FT Стефан Пинчес. Ходът на Amazon навява мисълта, че повече компании ще опитат да въведат уеб апликациите, което ще ги освободи от рестрикциите на Apple.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK