КЗК започва разследване на пазарите на печатни издания

Комисията за защита на конкуренцията започва проучване на пазарите на издаване и разпространение на печатни издания на територията на страната, съобщиха от ведомството. Ще бъде извършена проверка относно съществуващите условия за функциониране на ефективна конкуренция и отношенията между основните участници, разпределението на пазарните им дялове, както и бариерите за навлизане на потенциални конкуренти. В рамките на проверката КЗК ще изследва наличието на евентуални форми на нарушение на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията.


По-късно през деня на пресконференция главният редактор на вестник "Галерия" Кристина Патрашкова заяви, че се е срещнала с премиера Борисов и са разговаряли за монополав медиите. Явор Дачков , който е директор на сайта "Гласове",  заяви, че са се обърнали към Борисов, тъй като "медийната империя на депутата от ДПС Делян Пеевски е завзела не само много медии, но и притежава 80% от разпространението на вестници в България". По думите му  първата стъпка след срещата с премира вече е факт, след като КЗК започва  проверка на вестникарския пазар у нас, както и на фирмите, които разпространяват вестници.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK