Емил Хърсев: Финансовите кризи се отразяват на хората с капитал

Когато нямаш акции, няма как да ти се обезценят, категоричен е икономистътФондовите пазари ще намерят равновесие. Това каза икономистът Емил Хърсев по повод последните турболенции на световните борси. Той е на мнение, че България няма да бъде сериозно засегната от сегашната криза, макар че ще има отражение. Финансовите кризи се отразяват на хората с капитал, когато нямаш акции, нямакак да ти се обезценят, даде пример икономистът.


По думите му решенията на тази криза в момента и въобще на глобалната  финансова криза могат да бъдат две. Едното е дефлационно - когато всички "стягаме коланите" и не се разпростираме "извън чергата". Това значи дефлация, ръст от 1-1.5% за година и излизане на нивото от 2008 г. след шест години.


Друго решение е инфлационното - печатане на пари. Тъй като пазарът едновременно се страхува и от двата варианта, той се пази едновременно от тях, заради което видяхме дни с едновременно падане на цените на нефта, на долара, доходността по ценните книжа, ръст швейцарския франк и рекорди на златото, каза още той.


Проектът "евро" е все още млад и спорен. Около тази се обединиха Емил Хърсев и проф. Гарабед Минасян. Една валута не може да издържи без единна фискална политика зад нея, коментира Хърсев. По думите им зад валутата трябва да стоят фискална сила, бюджет, данъчна автономия, данъчна власт, армия и полиция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK