Официално: Apple е най-голямата публична компания в САЩ

След дни надпревара с петролния гигант Exxon Mobil, компанията на Стив Джобс Apple вчера завърши деня с най-голямата пазарна капитализация в САЩ, информира MarketWatch.


Всъщност и двете компании поевтиняха, но Exxon повече. Към момента пазарната капитализация на Apple възлиза на 337.2 млрд. USD, докато Exxon е оценена на 330.8 млрд. USD.


Надпреварата между двете компании беше ожесточена. Във вторник Apple изпревари петролната компания, но в края на деня акциите на Exxon рязко поскъпнаха. След разпродажбите в сряда обаче Apple зае окончателно първото място. 
Това развитие е наистина поразително, особено ако отчетем къде беше Apple преди 10 години, коментира брокер. През август 2001 г. "ябълката на Джобс" беше едва 287-та по размер в индекса S&P 500.


Въпреки успеха Apple значително загуби в разпродажбите от последните дни, като малко по-рано акцията струваше около 400 USD. От друга страна обаче, заради съотношението цена / печалба, акцията на технологичната компания не изглеждаше скъпа и се търсеше дори при по-високата цена.


За последните дванадесет месеца Apple отчете продажби от над 100 млрд. USD, от което спечели 23.6 млрд. USD.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK