ЕК разреши удължаването на финансовите меморандуми за водните проекти на Кюстендил и Варна

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) получи официални решения за удължаване на финансовите меморандуми по проектите за интегриран воден цикъл на Кюстендил и Варна, както и за два финансови меморандума за техническа помощ. Решенията на Комисията предвиждат удължаване срока на допустимост на разходите по проектите до края на 2011 г., съобщават от МОСВ. 


Това са първите от поредицата очаквани решения на Европейската Комисия за удължаване допустимостта на разходите за шест инфраструктурни проекта (София, Варна, Шумен, Кюстендил, Кърджали и Смолян) и два проекта за техническа помощ. Общата стойност на тези финансови мемодандуми е 408.9 млн. лв, а реално спестените пари на българските данъкоплатци са на стойност 56 млн. лв. За положителното становище на ЕК по тези искания МОСВ беше уведомено с писмо на Главна дирекция "Регионално развитие" на 27-ми юни.


Финансовият меморандум за Кюстендил e за отпускане на 21 млн. EUR безвъзмездна помощ на Общността и е подписан през декември 2005 г. Той включва договор за строителство и реконструкция на пречиствателна станция за отпадъчни води, рехабилитация и разширение на ВиК мрежата и др. За подобни дейности трябва да бъдат изхарчени и средствата, до които има достъп Варна. По финансовия меморандум подписан през февруари 2004 г. градът може да получи от ЕС 25 млн. EUR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK