НЕК: Имаме подписан договор с "Атомекспортстрой", че тя ще купи старото оборудване на "Белене"

Компанията е категорична, че ще си търси правата с всички законови средства, тъй като в нито едно споразумение не са уточнени условия, при които изкупуването да не се осъществи Съгласно подписания през 2006 г. рамков договор "Атомстройекспорт" (АСЕ) е трябвало да  придобие старото оборудване на стойност 205 млн. EUR,  което се намирало на площадката на АЕЦ "Белене". Освен в рамковия договор, уговорката, завареното на площадката  оборудване да бъде изкупено се съдържа и в Основния договор за АЕЦ "Белене" и е била определяща при избора на "Атомстройекспорт" като изпълнител на проекта. Това се казва в разпространено късно вчера съобщение от Националната електрическа компания, във връзка с прессъобщение до руските медии от страна на строителя, в което се казва, че НЕК задължава АСЕ да изкупи оборудване без правно основание.


Рамковият договор следва да се тълкува като срок, в който собствеността на оборудването   трябва да бъде прехвърлена върху компанията изпълнител АСЕ, а също и компанията да изплати неговата цена. НЕК опровергава и твърдението на строителя., че рамковият договор не е бил преподписван и съответно компанията няма основание да търси парите си.  НЕК уточнява, че действително срокът на рамковия договор е изтекъл на 31 декември 2008 г., но той впоследствие е удължен с Допълнение № 7 до 31 март 2011 г. "В писма на АСЕ от 28.06.2011 г. и 21.07.2011 г. и прессъобщение от 10.08.2011 г. се посочва, че Купувачът отказва да изкупи останалото оборудване на стойност приблизително 40 215 000 EUR, по причина че срокът на Рамковото споразумение е изтекъл. Не е посочена конкретна правна разпоредба, на която АСЕ основава тези свои заключения", съобщава НЕК.  Компанията уточнява, че след изтичането на удължения срок на рамковия договор длъжникът се смята за изпаднал в забава. НЕК подчертава, че както в Рамковия договор, така и в Основния договор няма нито една уговорка, че е възможно при определени условия да не бъде изкупено цялото оборудване. Българският акционер в АЕЦ "Белене" посочва, че строителят ще носи отговорност за вреди от забавеното си изпълнение в съответствие с разпоредбите на българското законодателство.


В допълнение към сумата от 40.2 млн. EUR плюс дължима лихва за забава, АСЕ дължи заплащане на НЕК на сума в размер на 4.03 млн. EUR, която представлява част от дължимата сума за доставено оборудване по Допълнение № 1 плюс дължимата лихва забава, както и сума на недоказани разходи от страна на "Атомстройекспорт",  в размер на 15.28 млн. EUR. НЕК e категорична, че ще защитава интересите си с всички законови средства.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK