Закон и ред по английски

Отворена стара рана. Така биха могли да се обобщят размириците във Великобритания, които продължават вече шести ден. Всъщност тази рана е на повече от 30 години и е причинена от обтегнатите отношения на полицията с афро-карибската общност в страната.


Досега


Бунтовете обхванаха 8 от най-големите градове в страната. Стотици магазини и коли бяха ограбени, няколко сгради бяха опожарени, стотици прозорци бяха счупени. Резултатът е четирима убити, над 500 арестувани и още над 100 глобени за нарушаване на обществения ред (по информация до 18 ч снощи). Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън прекрати почивката си в Италия, за да свика парламента. Министър-председателят беше категоричен, че властите ще "отвърнат на удара"."Това продължаващо насилие е просто неприемливо и ще бъде спряно. Няма да търпим това в нашата страна. Няма да позволим на културата на страха да съществува по нашите улици", каза Камерън след срещата си с правителствената комисия за бързо реагиране "Кобра".В същото време обаче полицията почти не се забелязваше по улиците на Лондон и другите големи градове в страната, в които имаше размирици. Въпреки че органите на реда биха могли да предвидят всеки следващ обир и палеж, те не охраняваха улиците или пристигаха на мястото на инцидента с голямо закъснение, казват местни жители. Зад привидно странното поведение на органите на реда обаче се крие мотивът за "избягване на дискриминацията". За българите това е малко непонятно, но в Англия проблемът има над 30-годишна история.
Предисторията на лондонските бунтове


Младежите от афро-карибската общност в Англия имат обтегнати отношения с местната полиция повече от 30 години. Те винаги са били обект на подозрение от страна на органите на реда, което прераства в дискриминация на расова и етническа основа. През 70-те и 80-те години на миналия век във Великобритания съществуват т. нар. SUS закони, по които полицията има право да претърсва всеки човек, включително колата и дома му, без причина или конкретен повод. Тези закони са насочени главно към афро-карибската общност, тъй като нейни представители са основни действащи лица в търговията с наркотици. През 1981 г. избухват размирици в лондонския квартал Брикстън именно поради тези закони. През 1985 г. Синтия Джаред припада и по-късно умира, след като полицията претърсва дома й, за да арестува сина й. Ден след това е организирана демонстрация пред полицейския участък и по-късно започват бунтове, които силно наподобяват сегашните.Повод за настоящите размирици е убийството на 29-годишния чернокож мъж Марк Дъган. Той беше застрелян от полицай миналия четвъртък. Въпреки  че се предполага, че Дъган е наркодилър, общността излезе на протест в защита на правата на Марк и неговото семейство. По-късно те прераснаха в размирици.


Без искания


"Бунтовниците нямат искания и зад действията им не стоят политически мотиви", казва анализаторът на в. "Гардиън" Алекс Уитъл. Безредиците са насочени предимно срещу органите на реда и дискриминационното им отношение към афро-карибската общност и са подклаждани от факта, че няма нито един полицай, осъден за убийството на чернокож. Статистиката в сайта на британската полиция обаче показва друго. Чернокожите, които са били убити от полицията от 1998 г. досега, са много по-малко от белите. Например през 2010 г. от общо 26 загинали по време на полицейски акции само 10 са чернокожи и азиатци. От началото на 2011 г.  убитите са 6, като 5 от тях са бели, показва още статистиката.Всичко казано дотук напълно обяснява предпазливостта на полицията в Англия. Тя няма право да носи огнестрелни оръжия и се възприема по-скоро като приятел на обществото. Цената на предпазливостта й обаче се измерва в десетки милиони паунда загуби за бизнеса. На дневен ред е да се определи дали тези събития са бунт или безредици. В единия случай държавата ще трябва да поеме щетите, а в другия - застрахователните компании. Това бездействие може да струва много на британския данъкоплатец.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK