Китай, Индия, Филипините и Индонезия са изложени на големи рискове заради природните бедствия

тай, Индия, Филипините и Индонезия са изложени на големи рискове заради природните бедствияСтраните от нововъзникващите пазари нямат голяма устойчивост при справянето със земетресение, цунами, вулканични изригвания, сочи анализ на британска компанияНововъзникващи пазарни икономики като Китай и Индия са изложени на най-големи икономически рискове при природни бедствия поради по-слабата им устойчивост на цунами, тайфуни и огромни суши, показва проучване на британската специализирана компания Maplecroft, цитирано BTA.


Китай, Индия, Филипините и Индонезия не само са класирани сред страните с най-голям риск и дори извънредно голям риск от икономически проблеми при природни бедствия, но и освен това тенямат достатъчно голяма устойчивост за справяне с големи нарушения на дейността на предприятията и на икономическия им сектор, предизвикани от такива явления, се казва в изследването.В своя Атлас 2011 за рисковете от природни бедствия компанията, специализирана в проучване на опасностите от природни бедствия или катастрофи, причинени от човека, класира 196 страни според вероятността от възникване на земетресение, цунами, вулканични изригвания, свлачища, циклони, наводнения и суша.


Данните се отнасят за периода 2005-2010 г. и са предоставени от Международния валутен фонд (МВФ), Световната банка и Централното разузнавателно управление (ЦРУ) в САЩ.Четири страни - на първо място Съединените щати, следвани от Япония, Китай и Тайван се смятат за изложени на крайно големи рискове от големи щети, изчислени в долари, в резултат набедствия. Други седем страни - Мексико, Индия, Филипините, Турция, Индонезия, Италия и Канада са класирани като страни с високи рискове по отношение на цената на бедствията за икономиката.Класирането на страните по отношение способността им да превъзмогнат социално и икономически такива събития е съвсем различно. Китай, Индия, Филипините и Индонезия попадат в категорията свисоки рискове, докато при САЩ и Япония тези рискове изглеждатслаби.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK