Законът за детето - между помощта и глобите

Идеята на новия закон за закрила на детето е родителите да бъдат подпомагани, а не санкционирани. Засега обаче разписаните текстове не съответстват на тази идеяЗакон, основан на превенцията и подпомагането на българските семейства. Закон с минимални санкции и максимално много социални услуги. Така би трябвало да изглежда новият нормативен акт за закрила на детето, който в момента е на етап проект. Звучи новаторско и модерно, дано да не остане само идея. Защото последният вариант на проекта не загатва за намаляване на санкциите спрямо родителите, а точно обратното.  Законопроектът трябва да бъде внесен в Народното събрание най-късно до края на годината. Заглавието му също се предвижда да бъде променено, за да съответства на новата философия. Нормативният акт вече ще се нарича Закон за детето.


Хубава идея...


Всъщност идеята новият закон да създаде правни възможности за подпомагане на родителството е на неправителствените организации. Те не крият, че срещат трудности при убеждаването на управляващите в по-добрата ефективност на този модел в сравнение със санкционирането. Досега Законът за закрила на детето третираше родителите като виновни за социалния си стандарт и положение, които рефлектират и върху децата. В новия закон би трябвало да се наблегне на възможностите за разширяване на пакета от социални услуги, които да подпомагат семействата. "Ако вземем социалните помощи на едно семейство, което живее в бедност, това няма да подобри стандарта му. Тази мярка ще задълбочи бедността в семейството и това пряко ще се отрази на детето", казва изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов. Според неправителствените организации трябва да се търси индивидуално решение на проблемите на всяко семейство и за това трябва да се грижат социалните работници. Изглежда, на теория правителството също споделя мнението им. "Отчетените недостатъци на съществуващата нормативна уредба обосновават убеждението ни, че превантивните мерки и подкрепата на детето и семейството са многократно по-ефективни от съсредоточаването на усилията само за извеждане на децата и семействата от рисковата ситуация, в която вече са попаднали", казват пред в. "Пари" от социалното министерство.
...с много въпросителни


Дотук всичко звучи много позитивно. В последния вариант на проектозакона обаче санкциите си остават, предупредиха някои медии. Дори са повече. Ако социалните служби получат сигнал за дете до 8-годишна възраст, оставено без надзор, те имат право да наложат глоба на родителите в размер от 1000 до 3000 лв. Тестовете, които се отнасят до социалните услуги за подпомагане, са представени само като принципни, без готовност за обсъждане. Неясно остава дали ще бъдат разширени и запазени. Не са зададени и механизмите за подпомагане преди санкционирането. Още по-страшно звучи налагането на глоба, ако дете отсъства от училище - от 200 до 1000 лв. за първо нарушение и от 500 до 2500 лв. за повторно. Отново в закона не са зададени ясно възможности за индивидуален подход към семейството на това дете и за предоставяне на социални услуги.Увеличение на социалните помощи също най-вероятно няма да има. Аргументът на правителството е липсата на средства. Според неправителствените организации обаче не парите са проблем, а по-скоро начинът на разпределянето им. Въпрос на приоритети.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK