Премиерът нареди проверка на пазара на печатни медии

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил на Комисията за защита на конкуренцията да започне проверка на пазара на печатни издания у нас. Това стана ясно след пресконференция на главния редактор на в. "Галерия" Кристина Патрашкова, издателя на вестниците "България днес" и "Ретро" Недялко Недялков и директора на "Гласове" Явор Дачков. Преди пресконференцията тримата журналисти са се срещнали лично с премиера и са обсъдили с него нуждата от конкретни мерки срещу случващото се на медийния пазар. Формален повод, за да поискат намесата му, е била информацията, че близки фирми до Делян Пеевски, които отговарят за разпространението на вестниците в страната, укриват изданията на други медийни групи от щандовете. "Сигурен съм, че премиерът Бойко Борисов е наредил проверката на Комисията за защита на конкуренцията. Срещата ни беше в 11 часа днес и около час и половина след това стана ясно, че КЗК ще започне проучване на пазара. Ние уточнихме пред него, че проверката не бива да е формална, тъй като Делян Пеевски монополизира пазара чрез подставени фирми и никъде не фигурира той самият", коментира Дачков пред в. "Пари". Комисията обаче не можа да даде никаква допълнителна информация какво точно ще проучват и какви са причините. Ирена Кръстева, майката на депутата Пеевски, е изпълнителен директор на "Нова Българска Медийна Група Холдинг". Официално собственост на групата са вестниците "Монитор", "Телеграф", "Засада", "Меридиан Мач", седмичникът "Политика", регионалният вестник "Борба" и ББТ (Балкан Българска Телевизия). В медийните среди е прието, че телевизията TV7 и сайтът vsekiden.com също са под контрола им. 


Бързите реакции


Явор Дачков разказа, че премиерът поел ангажимент проверката на КЗК да не бъде формална. Според Кристина Патрашкова Борисов е споделил, че досега не е бил запознат със ситуацията на медийния пазар и се е ангажирал проверката да не бъде формална. "Премиерът сравни ситуацията със случката с "Лукойл" и се ангажира с конкретни действия, както с рафинерията", заяви Дачков.  Според съобщението на КЗК, разпространено към медиите вчера на обяд, разследването ще се концентрира в съществуващите условия на ефективна конкуренция и взаимоотношенията между основните участници на пазара. Разпределението на пазарните дялове между тях и бариерите за навлизане на потенциални конкуренти са също предмет на проучването. Според Христо Грозев, съсобственик в "Медийна група България холдинг" (собственикът на  "Труд" и "24 часа"), има нужда от такава проверка. "Важно е обаче дали ще се задълбочи в реалните взаимоотношения между играчите на пазара и ще влезе в дълбочина." Той допълни, че бариери за навлизане на нови играчи има със сигурност. "Разпространението е много окрупнено и се влиза само с одобрение от двамата основни играчи - "Медийна група България" и "Нова Българска Медийна Група Холдинг", категоричен беше той.
"Лукойл" на медийния пазар


На срещата с премиера тримата журналисти са изяснили, че практически депутатът от ДПС Делян Пеевски купува медии с държавни пари. Неговият бизнес се финансира само от Корпоративна търговска банка, която съхранява голяма част от парите на държавата. "Държавата влага пари в банката, тя ги отпуска на кредит на Пеевски за купуване на медии. По този начин се създава пропагандна мрежа", коментира Дачков. Сравнение на ситуацията с монополиста "Лукойл" направи и Любомир Павлов, съсобственик на 83% от собствеността на "Медийна група България холдинг" с председателя на КРИБ Огнян Донев. Той коментира, че това е изключително добро начинание, тъй като много малко от играчите на пазара се съобразяват с правилата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK