Икономиката ни продължава да забавя ръста си

През второто тримесечие на 2011 г. Брутният вътрешен продукт продължава да забавя растежа си, показват сезонно изгладените данни на Националния статистически институт. БВП е нарастнал с 0.1% спрямо първото първтото тримесечие и с 1.9% спрямо същия период на миналата година.  През първото тримесечие икономиката отчете 3.4% ръст на годипна база. Окончателните данни за БВП ще пъдат публикувани на 6 септември.


Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2011 г. БВП в номинално изражение достига до 18 707 млн. лв. Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2011 г. е 16 150 млн. лв., като най-голям дял в общата добавена стойност се формира от сектора на услугите - 61.4%, следван от индустриалния сектор - 33.3%. Аграрният сектор от своя страна определя 5.3% от общата добавена стойност в икономиката, съобщават от НСИ.


По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление - 76.4%, или 14 301 млн. лв. Външнотърговското салдо е отрицателно, като износът на стоки и услуги през второто тримесечие намалява с 0.5% спрямо предходното. През същия период вносът на стоки и услуги се увеличава с 2.4% спрямо предходното тримесечие. От НСИ отчитат, че през юли инфлацията е била нулева. Инфлацията от началото на годината е 1.8%, а годишната инфлация за юли 2011 г. спрямо юли 2010 г. е 4.4%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK