МВР ще открива престъпления от омраза

България ще е първата балканска страна, която ще участва в обучение за превенция и разследване на престъпления, предизвикани от омраза, съобщи заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков на пресконференция във връзка с мерките, които ще предприеме МВР във връзка с механизмът за сътрудничество и оценка напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи във връзка с някои критики за полицейско насилие.МВР е договорило обучение с Офиса за демократични права на човека на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, чиито експерти вече няколко пъти са посещавали в България.  Планирано е през есента на тази година да започне обучение за превенция и разследване на престъпления, предизвикани от омраза. Занятията ще се проведат в Академията на МВР като  ще бъдат обучени две групи от по 35 човека. Те от своя страна ще обучават полицаи в София и страната.


"Ще бъдем първата балканска страна, в която ще има такова специализирано обучение от ОССЕ", заяви Вучков. Текст за престъпления от омраза същестува в българското законодателство от няколко години, но досега почти не е бил прилаган, най-вече заради липса на познания по темата и практика. Най-често случаите на насилие над хора заради тяхната расова, етническа, религиозна и т.н. принадлежност се разглеждат като хулигански прояви. Установяването на мотив от омраза би трябвало да бъде отежняващо вината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK