Португалия ще получи нови 11.5 млрд. EUR 

Португалия ще получи в договорения по-рано срок втория кредитен транш от 11.5 млрд. EUR по програмата за финансова  помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), съобщи ИТАР-ТАСС. Информацията бе оповестена по време на пресконференция в Лисабон на представители на ЕС, МВФ и Европейската централна банка (ЕЦБ) - т. нар. "Тройка"  за резултатите от проверката на изпълнението на програмата. "Според нас събитията се развиват положително. Лисабон още през септември може да получи 11.5 млрд. EUR", посочи представител  на работната група.


Португалия вече получи първия транш от 19. 8 млрд. EUR по  спасителната програма, която е на обща стойност 78 млрд. EUR. Новото португалско правителство пое ангажимент за строги  бюджетни икономии. До края на текущата година бюджетният дефицит на Лисабон трябва да бъде понижен до 5.9% от брутния  вътрешен продукт (БВП).  Като част от усилията за намаляване на държавния дълг  Португалия ще увеличи ДДС върху електроенергията и природния газ и ще замрази повишенията на заплатите на някои категории  държавни служители, допълва  информационната агенция.Мерките трябва да влязат в сила от септември. Правителството замразява планираните увеличения на заплатите в министерствата  на националната отбрана и на държавната администрация, заяви  днес министърът на финансите Витор Гашпар. Целта е да се спестят 100 млн. EUR и да се  коригират "бюджетните дисбаланси".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK