Италия спешно съкращава разходи за 45 млрд. EUR

Мерките предвиждат също така намаляване на нивата на местната администрация, премахване на някои провинциални правителства и общински съвети и приватизация на местни услуги, е заявил министърът на икономиката Джулио Тремонти.Финансирането за областите и местните власти ще бъде намалено с общо 9.5 млрд. EUR през 2012 г. и 2013 г., е посочилТремонти. Обсъждат се и варианти за вдигане на данъците върху капиталовите печалби, незабавно повишаване на пенсионната  възраст за жените в частния сектор и др.


Пред парламента вчера Берускони отбеляза, че Италия трябва да  намали дефицита си от 3.9% от БВП  през 2011 г. до близо 1% догодина. Разгорещените разговори между Берлускони, Тремонти и други  министри и коалиционни лидери продължиха до ранните часове днес  в резиденцията на премиера в Рим. Целта на италианското правителство си е до 2013 г. да балансира бюджета на страната, за да увери финансовите пазари в стабилността на държавните финанси. 


Италия буди безпокойство сред инвеститорите заради огромния  си дълг от 1.9 трил. EUR (около 120% от БВП). За да успокои пазарите, парламентът прие през юли план за строги икономии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK