Швейцария обмисля да обвърже франка към еврото

Централната банка на Швейцария даде сигнал, че се подготвя да обсъди мярка, която някога бе немислима - поне временно да обвърже силно надценената национална валута с еврото, съобщава електронното издание на американския в. "Ню Йорк таймс". Подобна мярка би била отговор на сътресенията в световния финансов сектор, които доведоха до поскъпване на швейцарския франк, оценяван от инвеститорите като сигурно убежище. Високата цена на валутата обаче застрашава икономиката на Швейцария.


Централната банка би могла да обсъди "временно обвързване с еврото, докато мярката е съвместима с ценовата стабилност в дългосрочен план", посочва Томас Джордан, вицепрезидент на институцията. Обвързването на швейцарския франк с еврото би било оценено като крайно решение, а фактът, че подобна мярка се обсъжда, вече е сигнал за изчерпване на възможностите на Швейцария да управлява поскъпването на валутата си, отбелязва изданието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK