С 20% по-скъп природен газ от октомври иска "Булгаргаз"

Причините за исканото увеличение са поскъпването на алтернативните горива и сезонния ръст на доставките "Булгаргаз" иска увеличение от 111.53 лв. за кубичен метър или 19.98% по-скъп природен газ от началото на четвъртото тримесечие. Ако ДКЕВР одобри исканото увеличение на обществения доставчик, цената на газа ще достигне 668.57 лв. за кубичен метър. В момента одобрената от енергийния регулатор и действаща цена е 557 лв. за кубичен метър. Предложението не включва недовзетия приход от предишни периоди, уточняват от "Булгаргаз".


Мотивите за исканото поскъпване са обичайните - високите цени на алтернативните на природния газ горива през последните месеци, по-високия курс на лева спрямо долара. От "Булгаргаз" посочват и че, през четвъртото тримесечие вносът на природен газ ще е по-висок. Това обаче не е изненада, предвид началото на отоплителния сезон в страната, а повечето топлофикации в страната работят именно на синьо гориво.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK