Стив Ханке: Ако се справите с корупцията, можете да станете като Сингапур

Ако България се справи с корупцията и престъпността, икономиката на страната може да просперира като тази на Сингапур. Това коментира в интервю за "168 часа" проф. Стив Ханке, който е по-познат у нас като "бащата на валутния борд", тъй като той бе въведен именно по негово предложение през 1997 г.


"Имате ниско ниво на дълга на фона на много други страни, които натрупаха огромни дългове. Имате валутен и фискален борд. Това, което е необходимо, е справяне с корупцията и престъпността. Сега това са рисковете пред инвеститорите в България. Целта еда станете обществено безопасна страна. Без това трудно ще се привлекат инвестиции. Преди години така постъпи Сингапур и стана една от най-проспериращите икономики в света", коментира Ханке. По думите му е само ако страната покаже, че се бори с корупцията и резултатите са видими, България може да стане по-атрактивна за инвеститорите. Той казва, че инвеститорите по принцип "търсят сигурна среда и се плашат от корупцията и престъпността".


България е в много по-добро състояние в сравнение със САЩ или редица държави от Европа, коментира Ханке. Според него причините за това са валутният борд и добрата фискална дисциплина.  "Искам да подчертая, че България е в относително добра форма, защото държавният дълг намалява като процент от БВП, докато другите страни увеличават размера на дълга си спрямо БВП. България е относително силна благодарение на дисциплината, наложена от валутния борд", посочва професорът по приложна икономика.
"Ако ситуацията остане както е сега, не бих казал, че е толкова зле за България. Прогнозата в този случай не е лоша", коментира проф. Стив Ханке. 


Интервюто можете да прочетете тук .

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK