До 27 септември българите в чужбина трябва да подават документи, за да гласуват на президентските избори


Българите зад граница ще могат да упражнят своето право на глас на предстоящите президентски избори на 23 октомври. Гласоподавателите ще могат да направят това като до 27 септември отидат до консулско или дипломатическо представителство и подадат заявление. Това обяви постоянния секретар и председател на работната група за организирането и провеждането на вота за президент и вицепрезидент Ради Найденов.


Български гражданин в чужбина може да гласува, ако е навършил 18 години и не е поставен под запращение. В деня на изборите той трябва да представи декларация по образец на сайта на ЦИК, лична карта, задграничен паспорт и военна книжка. Декларацията може да бъде изтеглена предварително, която ще доказва, че лицето има основания да гласува и отговаря на правилата и нормите.


Заявленията за участие в изборите се подават лично в консулствата и дипломатическите представителства. За да гласува гражданинът трябва да е също легално пребиваващ в държавата, от която иска да упражни своето право. Дали това е така, се определя от законите на държавата, в която се намира гражданинът. Ако личните документи на гласоподавателя са с изтъкъл срок, той трябва да представи документ, че е подал документи за издаването на нови.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK