Найденов: Ще поискам по-големи санкции за нарушения свързани с качеството на храните

Найденов: Ще поискам по-големи санкции за нарушения свързани с качеството на храните

© Марина АнгеловаКачеството на предлаганите хранителни продукти по Черноморието се повишава, след като Агенцията по храните извърши около 10 хил. проверки. Това коментира пред bTV министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му има редица предписания и актове, както и много затворени обекти.


"По отношение на размера на санкциите аз лично ще предприема законодателна инициатива не само за тяхното повишение, но и за действията след санкциите. Защото много търговци са склонни просто да си платят глобата, след което да продължат старите си практики", коментира Найденов. Той даде пример с връщането на храни от търговските верига за повторно преработване, вместо предаването им в екарисаж. В момента глобите за първо нарушение са от 2 000 до 4 000 лв., за второ - от 4 000 до 6 000 лв. и чак след второто може да се пристъпи към затваряне. "Ще предложа глобата при първо нарушение да е минимум 10 000 лв., а при повторно - да се затваря обекта", заяви земеделският министър.  По думите му може да се стигне до затваряне и на магазини от големи вериги.


Според него няма причина за поскъпване на хранителните продукти наесен, тъй като цените на някои основни суровини като пшеницата и суровото мляко, са се понижили значително от пролетта насам.
Той каза още, че има готовност за реализиране на идеята за т. нар. "хранителни банки", чрез които да се предлагат храни с малък оставащ срок на годност на социалнослаби. Земеделският министър уточни, че идея още не е реализирана, защото трябва да се изчисти въпросът с освобождаването на тези хранителин продукти с ДДС и да се елиминира възможността от последващи злоупотреби с тази практика.


Найденов каза още, че е изготвена нова наредба за храните, предлагани в детските градини. Той коментира, че се надява през септември да бъде обнародвана.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK