БСК иска пенсионна реформа

Увеличение на осигурителната вноска на служителите в Министерство на отбраната, МВР и правосъдието, както и промяна в модела за получаване на инвалидните пенсии, предлагат от БСК. От камарата са изготвили списък с 14 предложения , така че да се подобри пенсионната система. Изпълнителният редседател на БСК Божидар Данев обясни, че целта на увеличението на вноската на служителите от трите министерства е системата да бъде балансирана. За целта обаче трябвало да бъдат увеличени и заплатите им, а те сами да правят пенсионните си вноски.


Данев обясни още, че инвалидните пенсии се увеличават с 40-50 хил. годишно. По думите му това трябва да се промени, след като се преразгледа модела на отпускането им. Данев предложи радикално да се промени системата за определяне и отпускане на този вид пенсии. Трябвало да се осигури максимална равноправност, обективност и прозрачност за ползване на това право, като се ограничат злоупотребите при медицинска експертиза на работоспособността.


От БСК заявиха още, че трябва да се разработят и справедливи критерии за ранно пенсиониране, които да отговарят на условията на работа на човека, защото сега това не се случвало и много хора се възползвали от ранно пенсиониране без да го заслужават.
Част от предложенията са и ежегодно актуализиране на пенсиите и вземане на мерки за по-дълго оставане на работа. Друго, което трябвало да се промени били пенсионните фондове. Данев подчерта, че сега между тях нямало конкуренция и хората не знаели каква е ползата им, когато се осигуряват в определен фонд.


Мерките, които предлагат от БСК не са обсъждани все още с правителството и синдикатите, но от камарата очакват част от тях да получат отпор, въпреки че идват в момент и заради критика на Съвета на Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK