Инвестициите за първите шест месеца се свиват 67 пъти на годишна база

Нетните преките инвестиции в България за първото шестмесечие на годината възлизат на 7.9 млн. EUR, което е близо 67 пъти по-малко в сравнение с резултата отчетен за същия период на миналата година,когато те са възлизали на 532.7 млн. EUR. Това показват предварителните данни на БНБ. Основната причина за тези резултати са нетните плащания по вътрешнофирмени кредити, отбелязват от Централната банка.


По държави, най-големите нетни преки инвестиции в страната за първите шест месеца са от Кралство Нидерландия (177.2  млн. EUR),  Кипър (54.3  млн.  EUR)  и Русия (52.3  млн.  EUR).  Към Германия и Великобритания нетните плащания са в размер съответно на 248.2  млн. EUR и 118.4  млн.  EUR.


По отраслова структура най-много инвестиции за периода януари-юни 2011  г.  са привлечени в сектор транспорт, складиране и съобщения (212.4  млн.  EUR).  Най-големите нетни плащания за отчетния период са в отрасъл преработваща промишленост (397.3 млн. EUR).


Предварителните данни на БНБ показват, че се свиват и нетните преки инвестиции от България в други държави. За шестмесечието на 2011 г. те възлизат на 31.6 млн. EUR, докато за същия период на миналата година размерът им е бил 89.3 млн. EUR.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK