ЕЦБ ще обяви днес какви и колко облигации на страни от еврозоната ще бъдат изкупувани

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише обяви, че днес ще бъдат дадени подробности за това какви облигации на страни от еврозоната и в какъв обем, ще бъдат изкупувани. Решението на ЕЦБ да изкупува облигации на страни от еврозоната цели да възстанови доверието във финансовата система, разклатено заради най-тежката криза след Втората световна война, посочи Трише миналата седмица.


Той обяви, че управляваната от него банка е на "вторичния пазар" на облигации на страни от еврозоната и планира да продължи тези операции. Президентът на ЕЦБ не посочи колко време банката ще изкупува облигации на вторичния пазар, настоявайки, че държавитетрябва да си свършат работата "възможно най-бързо".


Преди седмица ЕЦБ изкупи италиански и испански облигации, което доведе до спад на лихвите по тези ценни книжа, посочва БТА, цитирайки Reuters. Според Жан-Клод Трише от фалита на американската банка Lehman Brothers през септември 2008 г. досега, това е най-тежката криза от Втората световна война".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK