Японската икономика се свива за трето поредно тримесечие

Японската икономика остава в рецесия, като отбелязва свиване от 1.3% през второто тримесечие на годината. В същото време тя е устояла по-добре от очакваното на ефекта от земетресението и последвалото цунами на 11 март, съобщи БТА, цитирайки световни агенции.


Брутният вътрешен продукт на страната се е свил за трето поредно тримесечие. Причината е, че потребителските разходи и промишленото производство продължават да понасят последствията от природните бедствия през март.


Данните за второто тримесечие все пак са лъч надежда, тъй като анализаторите очакваха по-голямо свиване. Експертите, анкетирани от агенция "Киодо", прогнозираха спад от 2.6%. През първото тримесечие брутният вътрешен продукт на страната се сви с 3.5%.


От правителствената служба, която оповести днешните данни, посочиха, че свиването през второто тримесечие спрямо предходното е 0.3%. Потребителските разходи, които представляват над 60% от икономиката, са намалели с 0.1%. Капиталовите инвестиции на компаниите са нараснали едва с 0.2% спрямо предходното тримесечие. Данните сочат, че националната икономика се е свила в много области и все още трябва да се следи отблизо, отбеляза японският министър на финансите Йошихико Нода, цитиран от Асошиейтед прес.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK