МВФ призова борбата срещу дълга да не убива растежа

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова държавите по цял свят и на първо място "напредналите икономики" да не убиват растежа, борейки се с дълга, съобщава БТА. "Ребалансирането на бюджета трябва да реши едно деликатно уравнение, като в същото време не бива да бъде нито прекалено бързо, нито прекалено бавно", пише Лагард в статия във Financial Times , озаглавена "Да не допуснем бюджетната спирачка да блокира световното съживяване". Според Лагард "сегашната треска на пазарите е подкопала доверието в икономиката по цял свят и е накарала много хора да стигнат до заключението, че всички политически възможности вече са изчерпани", но "това впечатление е невярно и би могло да доведе до парализа".


Кристин Лагард, която пое управлението на МВФ през юли, показва приемственост в посланието на международната организация. Под управлението на нейния предшественик - Доминик Строс-Кан - МВФ пледираше вече повече от година напредналите страни, чийто държавен дълг е нараснал заради мерките на държавата в борбата с финансовата криза, започнала пред 2007 година, да задействат стратегии за оздравяване на финансите, които да бъдат благоприятни за растежа. Ако "стратегиите за излизане на кризата", за които се говореше в края на 2009 и в началото на 2010 година, не отговарят на този основен критерий в напредналите страни, то МВФ редовно припомня, че все още има място в краткосрочна перспектива за мерки за бюджетно съживяване, които да бъдат добре обмислени и стига да включват ангажимент за силно намаляване на дефицитите в средносрочна и дългосрочна перспектива, отбеляза АФП.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK