Меркел и Саркози обсъждат увеличаването на ефективността в еврозоната

Емитирането на съвместни еврооблигации на еврозоната няма да бъде включено в дневния редГерманският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози ще обсъдят по-късно днес как еврозоната да заработи по-ефективно на фона на трайните съмнения на финансовите пазари за способността на Европа да разреши дълговата криза, съобщава БТА.Срещата между лидерите на Германия и Франция се провежда след седмица на сътресения на финансовите пазари, които мнозина обвиняват за разпространението на европейската дългова криза, и на фона на опасения, че ръководителите на еврозоната не правят достатъчно за борба с кризисните тенденции.


Франция и Германия, на които общо се пада над половината от икономическата активност на еврозоната, поемат лидерството при опитите за реформи. Спекулациите, че Меркел и Саркози ще обсъдят емитирането на съвместни еврооблигации на еврозоната бяха опровергани, след като представители и на двете страни дадоха да се разбере, че този въпрос няма да бъде включен в дневния ред. Дискусията ще бъде насочена към "мерки за по-силна координация на финансовите политики", заяви говорителят на Меркел Щефен Зайберт. Борсите и финансовите пазари обаче отделят огромно внимание на срещата и според експерти всяка договорена мярка ще се отрази върху котировките и деловата активност на търговските площадки.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK