Новият данък СО2 в Австралия предизвика недоволството на хиляди граждани

Планът предвижда съкращаване на емисиите до 5% до 2020 г. спрямо равнищата през 2000 г.Намеренията на правителството на Австралия да въведе данък върху въглеродните емисии на най-големите компании в страната, събра днес над 2000 души на протест, предаде BBC. Несъгласните с новата такса са убедени, че това ще доведе до поскъпване на живота.


Премиерът на Австралия Джулия Гилaрд се готви да въведе данъка с подкрепата на Партия на зелените като част от план за съкращаване на CO2 емисии. Основното негодувание на протестиращите идва от факта, че предизборните обещания на Гилард не предвиждаха неговото въвеждане. Това провокира опозицията да призове за нови избори. Гилaрд обяви необходимостта от налагането на такава такса още през юли. Новата такса предвижда 500-те най-големи компании в страната да плащат 23 AUD (17 EUR) за всеки метричен тон въглероден диоксид. Мярката предвижда данъкът да нараства с 2.5% годишно.


Австралия е световен лидер по изпускане на парникови газове на човек от населението заради масовото използване на въглища в електроцентралите. Планът по съкращаването на вредни емисии предвижда до 2020 г. да бъдат съкратени 5% или 159 млн. т за периода от 2000 г. Това е най-големият план за съкращаване на въглеродни емисии извън Европа.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK