Eurostat: Икономическият растеж в еврозоната и ЕС се забавя

Икономическият растеж в еврозоната и ЕС се забавя в края на второто тримесечие, показват последните данни на европейската статистическа служба Eurostat. БВП в еврозоната и ЕС е с ръст от 0.2% през второто тримесечие на годината в сравнение с първото, когато икономическият растеж бе 0.8%. На годишна база повишението е 1.7%, след като за миналото тримесечие ръстът е бил 2.5%.Държавата, която е отбелязала най-високо повишение на годишна база в ЕС, е Литва. Тя отчита ръст от 5.9% за второто тримесечие спрямо същия период на 2010 г. Нейната  прибалтийска съседка Латвия се нарежда на второ място с растеж от 5.7% за същия период. Естония също отбелязва голям ръст от 8.4% през второто тримесечие на 2011 г. спрямо същия период на 2010 г., но за нея не са включени сезонно изгладените данни. Португалия е единствената държава в ЕС, в която икономиката се свива на годишна база, като отчетеният резултат е "-0.9%". С най-слабите годишни ръстове са Румъния (0.3%), Испания (0.7) и Великобритания (0.7%).


В периода между двете тримесечия на 2011 г. най-голям ръст има Латвия от 1.8%, с най-нисък растеж от 0.1% са България , Холандия и Германия, а с нулево повишение са Унгария и Португалия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK