Външната търговия на страните от еврозоната е с излишък от 0.9 млрд. EUR през юни

Външната търговия в еврозоната с излишък от 0.9 млрд EUR за юни, показват данните на европейскат астатистическа служба Eurostat. През май 2011 г. излишъкът е бил 0.2 млрд. EUR, a през същия месец миналата година е бил регистриран дефицит от 4.9 млрд. EUR. През юни износът в еврозоната е спаднал с 4.7%, а вносът е с 4.1% по-малко в сравнение с предния месец.


Данните на Eurostat за Европейския съюз показват дефицит от 12.2 млрд. EUR в търговския баланс за юни, износът е спаднал с 4.8%, а вносът с 3.8% в сравнение с май т.г. До 154.7 млрд. EUR е нарастнал енергийният дефицит в ЕС през шестмесечието. Производството в Съюза обаче също е нараснало чувствително. Отчетените 91.3 млрд. EUR, са с 30 млрд. EUR повече от същия период на 2010 г.Нараснала е търговията с всички основни партньори на ЕС. Най-значим е ръстът в износа към Турция (+41%), Русия (+39%), Индия (+28%), Китай (+26%) и Южна Корея (+24%). Увеличение има във вноса от Русия (+33%), Бразилия (+29%), Индия (+28%), Норвегия (+24%) и Турция (+23%). Понижение от 1% е отчетен във вноса от Южна Корея. Страните членки са отчели увеличение в търговският излишък със САЩ, Турция и Швейцария. Увеличение в дефицита има в търговията с Китай, Русия, Норвегия и Япония. Почти двойно е намалял дефицита в търговията с Южна корея. От всички страни членки на Съюза, най-голям излишък в общата търговия се наблюдава в Германия (+65.9 млрд. EUR), следвана от Холандия (+20.2 млрд. EUR) и Ирландия. Без изненада най-голям е търговският дефицит във Великобритания, Франция, Италия, Испания, Гърция и Португалия.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK