Джеймс Пардю: Сагата с "Лукойл" е политическа драматизация на най-високо ниво

Нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан, казва в интервю за в. "Труд" бившият американски посланикОтнемането на лиценза на "Лукойл" е политическа драматизация на най-високо ниво - много шум и много пушилка, но в края на краищата нищо не се случва. Това казва бившият американски посланик у Джеймс Пардю в интервю за в. "Труд".


Според него комбинацията от неуспехите на правителството в битката с организираната престъпност и корупцията и налагането на този стил на политическо поведение - някои хора само се преструват, че правят нещо -  вредят много на страната. "Така и не можах да разбера как в един момент всичко се върна в изходна позиция. Не мога да определя дали някой просто искаше да покаже, че е много твърд, или причината е от икономическо естество. От друга страна, мисля си, че в България още не е направено нищо конкретно за намаляване на зависимостта от само един доставчик на енергийни ресурси. А това дава прекалено много влияние на този доставчик".Няма никаква промяна в ситуацията в България до днес от 2002 г., когато е пристигнал като посланик на САЩ, казва бившият посланик.


По повод огласените в Wikileaks негови грами до до властите във Вашингтон от 2005 г.,  той напомня, че тези документи все още се водят за класифицирани от американското правителство и няма право да ги коментира. "Още тогава (през 2002 г. - бел ред.) заявих, че организираната престъпност и корупцията са огромен ваш проблем и че до онзи момент нито един висш мафиот нито беше арестуван, нито осъден и наказан. Също и нито един висш корумпиран държавен служител. Ето ни в 2011 г. и днес мога да ви кажа - все още нито една голяма фигура от престъпния свят и нито един корумпиран държавник не е осъден и наказан. Това е много тъжна равносметка." По думите му организираната престъпност и корупцията продължават да душат България и да пречат на развитието й и "принципно погледнато, няма никаква промяна в ситуацията".


"На мен България ми прилича на голям политически театър - казва още бившият дипломат. Лидерите ви вдигат много шум, правят се на бабаити по някакъв проблем, но реално не правят нищо. В един момент се обявяват за победители и минават на друга тема. Това е театър. Не е истинско.", казва още Джеймс Пардю пред в. "Труд".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK