Eurostat: Годишната инфлация в еврозоната през юли е 2.5%

Годишната инфлация в еврозоната е 2.5% към края на юли, отчита европейската статистическа служба Eurostat. В края на миналия месец показателят бе 2.7%, така че на месечна база тенденцията е низходяща. Година по-рано обаче инфлацията е била 1.7%.


Показателят за страните от ЕС също е с месечно понижение през юли - до 2.9% в сравнение с резултата от 3.1% през юни. Преди година нивото й бе 2.1%.


Най-висока годишна инфлация през юли в еврозоната е отчела Естония от 5.3%, докато държавата водач в страните от ЕС е Румъния с 4.9%. Най-нисък показател във валутния съюз  принадлежи на Ирландия - 1.0%, а в ЕС ниското равнище е оглавявано от Швеция с 1.6%. България отчита средно равнище по оношение на инфлацията на страните от ЕС, регистрирайки 3.4%.


Секторите с най-високи годишни показатели в еврозоната през юли са транспорта - 5.5%, жилищните наеми - 5.0% и алкохола и цигарите - 2.9%. Най-ниските са при дрехите (-2.9%), комуникации (-1.6%) и развлечение и култура (0.4%).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK