Търговията с краставици и пипер се е свила с 90% заради Е.коли

Около 10 млн. лв са загубите за оранжерийните производители от кризата с Е.коли в следствие на разлика в цените. Това обявиха днес от Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция (АПОП). Според тях търговията с оранжерийни краставици и пипер е спаднала с 90% в периода на епидемията. Това се отрази по-слабо на Испания, защото страната беше в края на производството, докато ние бяхме в пика си, обяви Пламен Сапунджиев, председател на управителния съвет на асоциацията. Дания и Белгия са предоставили държавни средства, за да компенсират загубите на своите производители. От АПОП обясниха, че водят разговори с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и се надяват да получат допълнителни обезщетения.


От Асоциацията обясняват малкия брой на засегнати производители, подали документи за европейски компенсации, със сивата икономика в сектора. Според Велин Георгиев от управителния съвет на АПОП около 50% от неотопляемите оранжерии са в сивия сектор.


Очаква се обезщетенията от Европейския съюз в размер на 5 млн. лв. да бъдат изплатени на производителите  през октомври, ако не се открият нередности, обявиха от Асоциацията.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK