Европейските банки отхвърлят предложението за данък върху финансовите транзакции

Банките, които оперират в държавите от Европейския съюз, отхвърлиха френско-германскот предложение за данък върху финансовите транзакции, предава Reuters. Според тях това не би довело до стабилизиране на пазарите и дори може да доведе до нарушаване на дейността им. Асоциацията за финансовите пазари в Европа (Association for Markets in Europe - AFME), която обединява водещи банки, посочва още, че планираният данък ще увеличи разходите на големи сектори от европейската промишленост и ще засегне икономическият растеж.


Фондовите борси отчетоха сладове след като бяха анонсирани идеите на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози. Двамата европейски лидери не дадоха повече подробности как точно ще функционира предлагания от тях данъчен механизъм, но това не попречи на други страни като Астралия, Италия и Испания да дадат сигла, че ще подкрепят предложението. Министърът на финансите на Ирландия Майкъл Нунан обаче  заяви, че всеки нов данък трябва да бъде насочен към всички 27 страни членки на ЕС, а не само към 17-те държави от еврозоната. Подобен вариант би изисквал съгласието на Великобритания - най-големият европейски финансов център, а към момента тя се противопоставя на едностранното въвеждане на данъка от ЕС, отчита Reuters.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK