Цветанов отрече да е посочвал Николай Русинов като извършител на убийството на Яна Кръстева

Вътрешният министър Цветан Цветанов в интервю за Българската национална телевизия тази сутрин отрече да е посочвал като извършител на убийството на Яна Кръстева, която бе намерена мъртва в Борисовата градина през юли, задържания и по-късно освободен Николай Русинов. "Нито за миг не сме си позволили да го сочим като извършител, а като евентуално съпричастно лице към извършването на това престъпление или евентуално извършител", каза Цветанов.


На 22 юли обаче по време на парламентарния контрол, той обяви: "Мога да ви кажа, че преди един час и половина вече имаме извършителите, които са извършили това убийство". (Стенограмата от заседанието може да бъде видяна тук ). Същия ден пред журналисти Цветанов повтори, че извършителите са двама, като единият е арестуван, а вторият е установен и обявен за общодържавно издирване. 


Първият бе Пламен Трифонов, който и в момента е в ареста, а издирваният беше Николай Русинов. За него Цветанов съобщи, че има безспорни доказателства от експертизата, че е съпричастен към убийството и има ДНК профил.  Русинов беше задържан на 26 юли на летище София, при връщаните си от Истанбул.  Ден по-късно от прокуратурата заявиха, че той няма да бъде обвинен, защото липсват  достатъчно доказателства за вината му и Русинов беше освободен. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK