Според банков анализ най-лесно се купуват жилища през 2011 г.

През тази година жилищата в България са най-достъпни, показва анализ на "МКБ Юнионбанк", цитиран от БТА. Времето, необходимо за закупуването на имот с доходи е паднал до най-ниската си стойност. Според данни за второто тримесечие на 2011 г. домакинствата могат да си позволят собствен имот за 3.5 години, ако заделят целия си доход за целта. Това е почти два пъти по-малко спрямо 2007 г., когато се отчита бум на пазара на имоти.


Причини за повишаващата се достъпност на жилищата се откриват в продължаващия спад на цените на недвижими имоти в страната, както и в ръста в доходите на населението. Експертите посочват, че данните се отнасят само до заетите, като от началото на кризата броят им е намалял.


Анализът показва и че новото строителство представлява едва една десета от продажбите на жилища, затова не оказва голямо влияние при определянето на цените на имотите. Експертите отчитат и че тежестта на ипотечните жилищни кредити върху бюджета на домакинствата намалява от 2006 г. Делът на ипотечните вноски спада постепенно от 41.8% през 2006 г. до 32.7%  през второто тримесечие на 2011 г.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK