Байърли за Борисов -  "бабаит, изтупан в "Армани"

Бабаит, изтупан в "Армани" - така бившият американски посланик Джон Байърли описва премиера Бойко Борисов, който по време на неговия престой в страната е все още главен секретар на МВР. Това е част от грама на Wikileaks, представена днес в сайта "Бивол" . Тя е в отговор на вчерашното интервю във в. "Труд" с друг бивш посланик на САЩ у нас – Джеймс Пардю, който посочва, че българските политици се "правят на бабаити по някакъв проблем, но реално не правят нищо".


Коментарът на Байърли е направен във връзка с подадената от Борисов оставка за поста главен секрерат на МВР. Грамата от американския посланик е изпратена на 15 септември 2005 г. не е класифицирана, но е предназначена само за служебно ползване. В нея той  коментира, че бившият главен секретар е неефикасен срещу организираната престъпност, но близките връзки с медиите поддържат неговата популярност. Байърли твърди, че Борисов е бил изключително кооперативен с американските служби по някои специфични случаи, но нито един от тях не е засягал голяма фигура на българската организирана престъпност. Дипломатът посочва, че опонентите на премиера посочват връзките му с въоръжени престъпни групи и тъмни бизнес интереси. Джон Байърли прогнозира, че оставката на Борисов е възможна прелюдия към кандидатурата му за кмет на София.


Осем месеца по-късно, през май 2006 г. Байърли подписва грама с най-високо ниво на секретност, труд на водещите съветници по сигурността в американското посолство. В нея портретът на Борисов е детайлизиран с данни за участието му в много по-сериозна престъпна дейност от модния бабаитлък за пред медиите - трафик на амфетамини, източване на горива от "Лукойл" и пране на пари от престъпна дейност чрез банката на Цветелина Бориславова. Посочени са също тесните връзки на Борисов с "Лукойл" и Валентин Златев, както и дискретните му срещи с представители на руското посолство. Данни за тези престъпления е предоставила и мистериозната служба SIMO, за която нищо не е известно от публични източници, посочва "Бивол". Главният прокурор обаче отказа да образува проверка, тъй като според него информацията в доклада на Байърли не съдържа данни, а само слухове и твърдения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK