Несбъднатото завръщане на британците

Гражданите на Обединеното кралство може и да подновяват интереса си към българския имотен пазар, но реални сделки нямаБългария отново се нареди в Топ 10 на най-популярните пазари на недвижими имоти за британските купувачи през юли, като зае седмото място. Това съобщи британският сайт TheMoveChannel.com, специализиран в продажбата на български имоти. Проверка на в. "Пари" обаче показва, че от интереса до реалната сделка има сериозна разлика. До голяма степен това се дължи на нереалните очаквания на потенциалните купувачи. Не са малко и англичаните, които свързват България с имотния бум преди три години и неизпълнените обещания на брокерите за двуцифрена възвръщаемост на инвестициите им.


Нетрадиционни пазари


От всички получени запитвания от потенциални купувачи през миналия месец 3.3% са били за България. Това е причината страната ни да се завърне в групата на десетте най-известни дестинации след тригодишно отсъствие от класацията, съобщава TheMoveChannel. Според директора на сайта Дан Джонсън заради дълговата криза в еврозоната хората търсят изгодни инвестиции и евтини ваканционни имоти, което е причината за увеличението на продажбите в страната от началото на годината. Особено привлекателни за англичаните са ниските цени на зимните имоти, смята Джонсън.Макар че България не може да се конкурира с традиционните западноевропейски дестинации като Испания и Франция, като цяло се забелязва преориентиране на британските купувачи към по-нетрадиционни имотни пазари. Това се доказва и от факта, че намаляват запитванията за класически дестинации като Гърция и Тайланд. За сметка на това Барбадос се изкачва с четири места и заема десета позиция в интереса на британците.
Разминаване


Представата, която англичаните имат за Източна Европа като пазар, на който всичко е евтино, вероятно е причината за разминаването между интереса, който те проявяват към България, и реалните сделки. Това се доказва и от наблюденията на българските брокери. Според управителя на агенция "Форос" Добромир Ганев около Нова година е имало повече запитвания от англичани за покупка на имот, но желанията им са били практически "неизпълними". В Банско англичаните по-скоро се интересуват как биха могли да продадат купените вече имоти, отколкото да търсят нови жилища, коментира и управителят на "Явлена" в Благоевград Илинка Митева. Ако се забелязва ръст в продажбите в планинския курорт, това се дължи не на купувачи от Острова, а по-скоро на гърци, македонци и руснаци, както и на българи. По Черноморието пък вече твърдо инвеститорите са основно от Русия.


Нещо гнило


Междувременно оптимистичните данни от проучването на TheMoveChannel бяха посрещнати повече от критично от някои коментатори във Великобритания, които си припомниха несбъднатите мечти на сънародниците си за добра печалба от имотни инвестиции в България. В своя статия във в. Independent Джулиан Найт обобщава отношението си към нарасналия интерес така: "Ако ме излъжеш веднъж, срам за теб, но ако ме излъжеш два пъти, срам за мен." Според него още преди финансовата криза през 2008 г. е имало нещо гнило с покупките в България - предприемачите са продавали имоти върху земя, която не са притежавали, изчезвали са с парите на купувачите, самото строителство е било под всякаква критика, а често имотите не са били снабдени с нужните комуникации. Като капак на това британците, които все пак са се излъгали да купят имот в България, са установили, че доходите им от тези инвестиции нямат нищо общо с обещаваната възвръщаемост. Това е и една от причините за масовото оттегляне на англичаните от българския имотен пазар, за което в. "Пари" писа преди време. "Заетостта сега е далеч под очакваната, както и доходността, която се очакваше да е 10-15%", каза Илинка Митева от "Явлена". Като се добави и невъзможността на голяма част от купувачите да изплащат кредитите си заради кризата, тенденцията определено не е към нови покупки, категорични са брокерите.


Предпоставка


Иначе цените на имотите в България все още не са ударили дъно, показват последните данни на Националния статистически институт. Средните цени на жилищата в България са намалели с 6.4% през второто тримесечие на 2011 г. на годишна база, след като отчетоха спад от 5.6% за първото. Според информация на агенциите за недвижими имоти цените в Слънчев бряг и Златни пясъци варират от 800 до 2000 EUR на кв. м за сгради в близост до морето. В подобни граници са и цените в затворените комплекси в "Свети Влас". "Това може да изглежда като добра възможност за покупка, но само защото нещо е евтино, не означава, че е добро", предупреждава Джулиан Найт. Факт е, че лекото икономическо възстановяване и по-ниските цени на имотите са добра предпоставка за ръст на търсенето. Тази теза се подкрепя и от наскоро публикуваните данни на Агенцията по вписванията, според които за първите шест месеца на 2011 г. се наблюдава 27% ръст в броя на имотните сделки спрямо същия период на 2010 г. Според оперативния директор на "Бългериан пропертис" Полина Стойкова продажбите в столицата и тези по Южното Черноморие формират 40% от всички сделки. Купувачите обаче не са от Острова. "Англичани, които да купуват имоти така, както преди години, няма", категоричен е Добромир Ганев.Екип на в. "Пари"Топ 10


Най-популярни имотни пазари за британцитеПозиция  Страна     Процент от запитванията1 Испания 12.342 Франция 9.23 САЩ 6.754 Португалия 6.15 Италия 5.896 Бразилия 4.227 България 3.318 Турция 3.229 Кипър 2.7710 Барбадос 2.47


Източник: TheMoveChannel.com---


Статистика


Цените на жилищата продължават да намаляватСредните цени на жилищата са намалели с 1.6% за второто тримесечие на 2011 г. спрямо предходното и с 6.4% спрямо съответното тримесечие на 2010 г., сочат данни на Националния статистически институт.Средната пазарна цена на жилищата за страната през второто тримесечие е 908.98 лв./кв. м. Най-високи са средните цени във Варна - 1508.67 лв./кв. м, следвана от София - 1465.79 лв./кв. м, и Бургас - 1163.02 лв./кв. м.Забелязва се, че цените на жилищата във Варна вече са по-високи от тези в столицата. Нещо повече, ако имотите във Варна са поскъпнали с 0.9% за второто тримесечие, в София цената на имотите на тримесечна база се е понижила с 2.1%. Най-силен спад има на цените в Габрово (5.4%) и Пловдив (с 4.7%), а в Благоевград, Русе, Варна, Търговище и София-област цените се покачват.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK