Колко голяма е ножицата

Съкращаване на разходите, вдигане на данъците и намаляване на заплатите са само част от мерките, които европейските държавите започнаха да предприемат след световната криза през 2008 г. Колкото и разнообразни да са действията на различните правителства, всички те имат една и съща цел - намаляване на бюджетния дефицит и стабилизиране на икономиката, и придобиха по-голяма популярност като austerity* мерки. В превод от английски - "мерки на строги икономии". За кратко време думата, обозначаваща политика за свиване на дефицита, стана най-търсената в интернет пространството и си спечели приза "Дума на 2010 г." в класацията на речника Merriam-Webster.


Откъде тръгна всичко


В началото този термин се свързваше основно с Гърция и Ирландия, които първи получиха спасителни заеми от ЕС и МВФ, за да избегнат фалит. В замяна на това трябваше да съставят планове за действие с цел финансово стабилизиране. Намаляването на бюджетния дефицит обаче се превърна в приоритет номер 1 за всички 27 държави от ЕС, които се стремят до 2014-2015 г. да го свият под 3% от БВП.
И големите нямат застраховка


През последните месеци силните в ЕС като Германия, Франция и Великобритания също започнаха да въвеждат мерки на строги бюджетни ограничения. Правителството на най-голямата европейска икономика Германия планира съкращаване на 10 хил. работни места в публичния сектор за четири години, повишаване на данъците за ядрената енергетика и намаляване на субсидиите за родители. Въпреки че страната се радва на силен икономически ръст от 3.6% през миналата година, а безработицата е по-ниска, отколкото преди кризата през 2008 г., очаква се дупката в германския бюджет да надхвърли 5%. Франция също си е поставила амбициозната цел да намали разходите си с 45 млрд. EUR през следващите три години. Правителството на доскоро силната британска икономика планира най-големите съкращения на държавните разходи от Втората световна война насам - 83 млрд. GBP за четири години.И докато Гърция, Португалия и Ирландия трябва да спазват строга фискална дисциплина, за да разчитат на финансова подкрепа от ЕС и МВФ, задачата на страни като Германия, Франция и Великобритания е по-сложна. Те трябва да стабилизират собствените си икономики и да дадат повече сигурност на пазарите. Пътят за постигане на това, изглежда, е само един - приемане на политики за съкращаване на разходите и увеличаване на бюджетните приходи. *Austerity


на английски означава "строгост, суровост"; в последните години думата стана по-популярна със значението "режим на строги икономии".


България


Целта, която си е поставило българското правителство, е намаляване на бюджетния дефицит от 4.8% през 2009 г. на 2.5% през тази година. Сред мерките, за да се постигне това, е съкращаването на разходите с 584 млн. EUR през 2011 г. Финансирането на почти всички министерства беше намалено, а съкращенията в администрацията са 10%. Предвидено е също замразяване на заплатите в публичния сектор за три години. Не се предвижда увеличаване на възрастта за пенсиониране, но от края на 2010 г. започна постепенно увеличаване на осигурителния стаж за мъжете и жените с три години.


Гърция


Гърция получи финансова помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд, за да избегне опасността от фалит, след като бюджетният й дефицит достигна рекордните 13.6% от БВП. През юни гръцкият парламент прие поредния пакет от мерки за съкращаване на разходите. Те бяха необходими на страната, за да получи допълнителна спешна помощ от ЕС и МВФ в размер на 12 млрд. EUR.Мерките за справяне с кризата в Гърция трябва да доведат до намаляване на дефицита до 7% още през тази година. Според предложените планове бюджетът ще бъде съкратен с 30 млрд. EUR за следващите 3 години. Заплатите в публичния сектор ще бъдат намалени с 25%. Гръцкото правителство трябва да се справи и с укриването на данъци и корупцията в данъчните служби. ДДС ставката ще бъде увеличена с 4% и ще достигне 23%. Това се очаква да донесе приходи от 1 млрд. EUR в бюджета. С 10% се предвижда да бъдат увеличени данъците за горива, алкохол и тютюн, а нови да бъдат въведени за собствеността и хазарта. Пенсионната възраст също ще претърпи промяна, като ще се увеличи от 61.4 до 63.5 години. Атина обаче все още не е предприела една от съществените стъпки за справяне с финансовите си проблеми. Очакванията са от продажба на държавни активи да бъдат събрани 50 млрд. EUR до 2015 г.


Португалия


Португалия се превърна в третата страна от еврозоната, която поиска финансова помощ от Международния валутен фонд и ЕС. След изборите през юни на власт дойде дясна коалиция, която имаше достатъчно мнозинство, за да прокара строгите мерки за съкращаване на разходите. Предишното социалистическо правителство на Жозе Сократиш не успя да приеме мерките, защото не срещна подкрепата на опозицията. Затова премиерът подаде оставка. Някои от мерките вече са в ход. Най-високите заплати в държавния сектор бяха намалени с 5%. Това включва и доходите на политиците. Бюджетният дефицит на страната трябва да бъде намален до 4.6% през 2011 г. Ще бъдат съкратени програмите за социално подпомагане. Плановете на страната предвиждат приватизацията на 17 предприятия. ДДС ставката ще се увеличи с 1%, а корпоративният данък - с 2 до 5%. До 2013 г. разходите за армията ще бъдат орязани с 40%. Данъците за хората с доходи над 150 000 EUR също ще бъдат увеличени.Драстичните мерки предизвикаха масови стачки в страната, заради които публичните услуги, включително полетите и събирането на боклук, бяха парализирани в края на миналата година.


Италия


Италия е една от страните с най-голям външен дълг в еврозоната - близо 120% от БВП. В средата на юли страната предприе пакет от мерки за съкращения на разходите с 48 млрд. EUR за три години, за да избегне необходимостта от финансова помощ.  Мерките предвиждат бюджетният дефицит да бъде намален на 2.7% през 2012 г. Очакват се увеличения на таксите за здравеопазване, намаляване на регионалните субсидии, семейните данъчни облекчения и пенсиите. Пенсионната възраст ще бъде увеличена с 6 месеца. Заплатите в държавния сектор ще бъдат замразени, както и данъчните облекчения във висшия държавен сектор. Планира се намаляване на спонсорирането на градските и общинските власти с 13 млрд. EUR. Бюджетът на всички министерски ведомства ще бъде съкратен с 10%.


Испания


Испания е сред страните, които също се сблъскаха със сериозни финансови затруднения. Това предизвика съмнения дали тя няма да е следващата в ЕС, която ще има нужда от финансова помощ. Разходите по заемите на страната се повишиха заради страха на пазарите, че кризата в Гърция ще се отрази и върху Испания. Пет от испанските банки претърпяха провал на европейските стрес тестове. Безработицата се е увеличила повече от два пъти, като достига 21%, което е най-високото равнище за целия ЕС и е основен икономически проблем на страната. Бюджетът за 2011 г. предвижда строги съкращения, повишаване на данъците за хората с по-високи доходи и 8% съкращения на разходите. Според плановете на страната бюджетният дефицит трябва да достигне 6% през 2011 г. Данъкът върху общия доход ще бъде повишен за тези, които получават над 175 000 EUR на година. Заплатите на държавните служители се съкращават с 5%, а работните места с 13 000. Публичните инвестиционни планове ще намалеят с 6 млрд. EUR. Данъкът върху тютюна ще се повиши с 28%. Планира се продажбата на 30% от националната лотария, както и миноритарен дял от испанското летище.


Великобритания


Британското правителство обяви най-сериозните съкращения в бюджета от Втората световна война насам. Те предвиждат спестяване на 83 млрд. GBP за четири години. Драстичното орязване се налага заради големия бюджетен дефицит, който достигна близо 10% от БВП. Според официалната статистика безработните вече са 2.45 млн. души, или 7.7%, което е най-високото й равнище от 1994 г.Мерките, които предвижда Великобритания, включват съкращаване на 490 000 работни места в публичния сектор. Целта е свиване на бюджетния дефицит от 11% от БВП до 1% за следващите 5 години. Разходите на държавните ведомства ще бъдат съкратени средно с 19%, като най-голямо ще бъде съкращението в Министерството на културата - 24%.Великобритания предприе и поетапно увеличаване на пенсионната възраст до 66 години до 2020 г. Помощите за безработни ще бъдат намалени от 95% на 70%, а тези, които не си търсят работа, няма да имат право на подпомагане. Детски надбавки няма да получават хора с доход над 70 000 EUR. Предвижда се и увеличаване на ДДС до 20% през януари. Разходите за отбраната ще се увеличат с 8%, докато тези за полицията ще бъдат намалени с 4%.Планираните реформи предизвикаха остро обществено недоволство, като над 250 хил. британци излязоха на протест по улиците на страната. Това беше най-голямата публична демонстрация след тези от 2003 г. заради войната в Ирак.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK