Красен Станчев: Франкът ще продължи да се качва

Доларът и еврото ще поевтиняват, докато  златото и швейцарския франк ще поскъпват. Това вече е факт. Това ще бъде дълъг процес и той е свързан с така нареченото спасяване на длъжницитев европейската зона. Ще бъде свързано с инфлация и ще бъде свързано с по-ниски възможности за растеж, по-високи лихвени проценти. Това казва икономистът Красен Станчев пред агенция "Фокус". По-голямата част от това, което беше обявено като решение след срещата на Меркел и Саркози е неосъществимо, категоричен е Красен Станчев. Според него т. нар. икономически съвет ще наподобя МВФ, но в рамките на еврозоната и на ЕС. Той ще взима решения за спасяване на различни страни, за емисии на облигации и ще се опита по някакъв начин, да наложи дисциплина на тези страни, които се спасяват или ще бъдат спасявани. Тази функция е трудно осъществима, тъй като МВФ е специализирана институция, тя е политическа институция, докато икономическия съвет е просто проекция на национални правителства. И в края на краищата, едва ли ще може да изпълнява тези функции, каквито изпълнява МВФ, смята икономистът.


Красен Станчев е категоричен, че еврото не може да изчезне заради това, че една страна има повече дългове от друга страна. Онова, което се случва в Европа, всъщност е спасение на кредиторите. Това са банките, които са повярвали на гръцкото правителство, че то ще събира достатъчно данъци, за да си изплаща задълженията, коментира Станчев.


Според него България в тази сложна обстановка в ЕС може да направи само едно да намали бюджетните разходи и увеличи приходите от приватицация. Той е категоричен, че трябва да се съкратят бюджетите и функции на най-харчещите ни министерства. В това число МВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK