HP обмисля да се откаже от бизнеса с компютри

Най-големият производител на компютри в света Hewlett-Packard планира мащабна реорганизация на своите подразделения, която включва купуването на британската компания Autonomy за 10.3 млрд. USD и потенциална раздяла с придобитата преди десет години Compaq. Акционерите на Autonomy, която произвежда софтуер за търсене, ще получат по 42.11 USD за акция, което е 64% повече от цената им при затварянето на борсата предния ден. Оглавяваната от Лео Апотекер корпорация също така съобщи, че ще прекрати работата по продуктите, работещи с разработената от НР операционна система WebOS, както и че обмисля възможността да продаде своето подразделение за персонални компютри.


HP преустановява операциите си с WebOS устройства, по-конкретно с таблети и телефони под управление на мобилната операционна система, съобщи BBC. Освен това компанията планира големи промени в бизнеса с персонални компютри, става ясно от официално съобщение на централата в Пало Алто.


Имаше индикации, че продажбите на TouchPad не са добри, но никой не очакваше HP да се откаже от целия този бизнес, коментира CNET.Компанията също ще търси заместител на Personal Systems Group (PSG).Според първите коментари в американската преса, HP може да последва примера на IBM, като излезе напълно от потребителския сегмент на пазара и се фокусира върху по-печеливши дейности, свързани със софтуера, системите и услугите, пише TechNews.bg.


Повече по темата в хартиеното издание на в. "Пари"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK