Борисов: Първанов се справи добре с някои от политиките си

Президентът Георги Първанов се справи добре с някои от политиките си. Това казва Бойко Борисов в интервю за БГНЕС . Той обясни още, че политическата работа на когото и да било не може да се определи еднозначно - само като добра или само като лоша, като призна, че и кабинетът "Борисов" е допускал грешки. По думите на Борисов едни от грешките на Първанов са били, че е приемал тройната коалиция като свой успех. "Аз считам, че след влизането на България в ЕС, трябваше тя да бъде развалена и да се отиде на избори. Досиетата, посланиците сега - много неща, които би могъл да не ги направи", допълни още той.


Кандидатът за президент от ГЕРБ ще бъде обявен на 4 септември, съобщи Борисов. Причината партията да избере точно тази дата е, че изчаквали да бъде завършен ремонтът в централата й. Именно там ще бъде обявена и кандидатурата.


На въпрос дали ще има промени в кабинета след изборите, Борисов отговаря, че всеки министър знае, че ако не се справи ще бъде сменен. Всичко било въпрос на темпо. Той се похвали с изграждането на метрото, със спортната зала, южната дъга на Околовръстното шосе. Негативните коментари и публикации по адрес на премиера и управлението на ГЕРБ в българските и чуждестранните медии Борисов определи като поредното невярно нещо. "Поглеждам го и му обръщам гръб, не хабя енергия за него", допълни той.
Най-голямото икономическо предизвикателство според Бойко Борисов е привличането на чуждестранни инвеститори. За това щяла да помогне добрата инфраструктура. По отношение на туризма надеждата на премиера била да се справят с екологията. "Как е било възможно да се експлоатират курортите толкова години, по такъв безобразен начин, та дори не ми е удобно да кажа как. Следващият сезон имаме стратегия как ще го направим, така че да сме максимално чисти и в същото време с европейски пари да изградим следващите две години и половина и пречиствателните станции, които за тези огромни курорти…., но за съжаление пълни само няколко месеца. Затова ние искаме да модернизираме, да градим и това остава. Аз нито ще си взема "Тракия", нито "Струма", нито метрото, нито залата, нито Южната дъга, нито моста Брюксел, нито Марица - те ще останат за хората", допълни той.Ето и някои от коментарите на премиера, без редакция:


- Ако се върнете назад и погледнете трудовия стаж на моите предшественици, ще видите, че всъщност на този най-важен пост в държавата много рядко идват подготвени хора с някакъв дори и жизнен опит. Някой път жизненият опит компенсира, примерно, както беше при Царя.


- Аз в личен план винаги съм казвал, че Станишев го харесвам, имам си приказката с него, съвременен човек, натрупа опит. Но той не можеше да управлява и то не, че искам да го засегна, че не е могъл в точния смисъл на думата.


- Представете си да има мониторинг за медиите и примерно всеки журналист в България да знае, че това е, защото е некадърен или нещо не е наред, или е корумпиран. Няма значение каква е причината, но някой му дава оценка на всеки шест месеца. Няма ли да ви е болно, няма ли да ви е обидно? Но вижте какво се случва, забележките към правителството, а ние пишем писма, отиваме в парламента, вотове, приказки - за съдебната система нищо.


- Не е само една, и телевизиите, и цели програми се правят единствено и само насочени срещу правителството, но това е демокрацията. Хваща ме срам, че съм ги прочел за себе си - до такава степен лъжат, обаче това е демокрацията.


- Аз искам всеки ден, ако може да е без Бойко Борисов и най са ми интересни тези медии, които ме преследват за интервюта и в един момент "ама".


- Промени, всичко е въпрос на темп. Аз много пъти съм се питал, ако не ми беше каузата, ако не ми беше ГЕРБ, ако тоя ангажимент, ако това доверие, което буквално ми се стовари отгоре, години наред от обществото, тези очаквания, този ангажимент - надали мога да удържа на това темпо, ако не бяха всички тези работи.


- Аз съм ви казвал навремето мечтаех да стана генерал от Пожарната или Полицията генерал исках да стана това е точната дума – това ми е било како някаква мечта. Иначе няма някакви амбиции.


- Аз все пак съм шоп и в това отношение съм изключително силен, но е глупаво. Можеш да се инатиш, когато става въпрос за твоята къща, за твоя имот, за твоята жена, там се инати колкото искаш, но в държавата трябва да чуваш.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK