Външно министерство: Призоваваме Кадафи да се предаде

Последните събития в либийската столица показват ясно, че легитимният стремеж на либийците да отхвърлят един авторитарен ипотиснически режим е на път да се осъществи. Това се посочва в изявление на говорителя на МВнР Весела Чернева. Това беше дълъг и продължителен процес, но същевременно поставя и началото на нова страница от либийската история. Народът на Либия показа истинска смелост и достойнство през последните няколко месеца, изправяйки се срещу едноличния режим на полковник Кадафи, и категорично защити правото си да живее свободно, се посочва в изявлението.


Ние призоваваме Кадафи да се предаде, за да се прекрати огънят и да започне мирен политически диалог между всички участници в обществения живот на Либия. Приветстваме представената преди броени дни от Преходния национален съвет Конституционна декларация, която е добра основа за изграждането на представителна и легитимна държава на всички либийци. Още веднъж заявяваме категоричната си подкрепа за териториалната цялост и интегритет на Либия, се казва още в изявлението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK