Германия планира да намали бюджетния си дефицит с до 1.5% 

Германия намали в понеделник прогнозния си годишен бюджетен дефицит от 2.5 на 1.5 % в месечния доклад, публикуван на страницата на Министерство на финансите, предаде БТА.Според условията на Пакта за стабилност и растеж на ЕС, бюджетният дефицит на правителството не трябва да превишава 3% от БВП и се очаква да поддържа .баланс или дори бюджетен излишък през периоди на икономически растеж. Ограничаването на дефицита може да даде на правителството възможност намали данъците преди изборите през 2013 г.


Германският канцлер Ангела Меркел пристига днес в Хърватия, за да обсъди европейските перспективи на балканската страна. Меркел заяви, че настоящата финансова криза в блока от 27 страни няма да блокира разширяването на ЕС към балканските страни. "Не, ние дадохме възможността на всички западно-балкански страни да станат членки на ЕС. "Ако Гърция, Португалия или Ирландия имат проблеми, ние няма да лишим други страни от тяхното европейско бъдеще", подчерта германският канцлер. Освен Хърватия Меркел ще посети и Сърбия. През уикендa отново стана ясно, че Меркел категорично се е противопоставила на издаването на еврооблигации, които да обединят националния дълг на 17-те страни от еврозоната. Тя обаче допълни, че вратата остава отворена за промяна на политиката на по-късен етап, предадоха световните агенции.В интервю за германска телевизия Меркел заяви, че засега "еврооблигациите ще бъдат най-грешния избор", защото ще доведат до "съюз на дълга, вместо до повече стабилност". "Разрешението на настоящата криза няма да бъдат еврооблигациите", коментира германският канцлер. Въпреки това Меркел уточни, че не знае, дали подобна мярка няма да се наложи в бъдеще.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK