Electrolux купува чилийски производител на електроуреди

Шведската компания Electrolux купува водещият чилийски производител на електроуреди CTI и мажоритарен дял в негово поделение в опит да засили присъствието си на развиващи се пазари. Сделката е за 691.5 млн. USD, съобщава Reuters. По данни на агенцията пазарната капитализация на CTI при закриването на търговията в петък е била 534 млн. USD.


По-силни


Сделката е част от стратегията на шведската компания да преодолее спада на продажбите си на развити пазари като залага на по-бързо развиващи се. "Сделката надгражда силите на Electrolux и CTI и осигурява значителни възможности за растеж, което би било трудно за постигане от всяка една от компаниите самостоятелно", коментира изпълнителният директор на Electrolux Кийт МакЛафлин.
Оферта 2 в 1


Съгласно условията на сделката шведският производител на домакински електроуреди ще купи 64% от CTI от Sigdo Koppers и свързани с компанията лица. За останалата част от акциите Electrolux ще отправи търгово предложение за изкупуване на цена от 34.87 чилийски песос или 0.074 USD.Освен това шведската фирма планира и да изкупи акциите на поделението на CTI - Somela, което също е листвано на борсата в Сантяго. Офертата ще бъде за 325 чилийски песос за мажоритарен дял от 78.5%. Нетните приходи на CTI от продажбата на Somela ще бъдат разпределени като дивидент на акционерите - по 1.63 песос на акция. "Като цяло акционерите на CTI ще получат 40.90 песос за акция", коментират от Electrolux.


Кой кой е


В Чили CTI произвежда хладилници, печки, перални и нагреватели, които се продават под марките Fensa и Mademsa. Компанията е водещ производител с пазарен дял от 36%. CTI има водещи позивции и в Аржентина чрез поделението си Frimetal и бранда GAFA. Somela пък е най-големият доставчик на малки домакински уреди в Чили.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK