За първи път ще има експериментално преброяване на гласовете за местният вот

В община Бобошево, Кюстендилско ще се извърши експериментално преброяване на подадените гласове  в изборите за общински съветници и кметове. Това стана чрез теглене на жребий в Централната избирателна комисия.


Подобно преброяване се въвежда за първи път експериментално, каза пред журналисти след жребия говорителят на ЦИК Бисер Троянов. В избора участваха всички 192 общини, с до 20 000 избиратели. Целта е на местните избори да не се извършва преброяване за всяка една от секционните избирателни комисии, а всички бюлетини, пуснати в урната за общински съветници, кмет наобщина и кметове на кметство, запечатани, да бъдат занесени от СИК в тази експериментална общинска преброителна комисия.


Тя ще отчита гласовете за общински съветници в община Бобошево, за кмет на общината, както и за кметовете на отделнитенаселени места, където се произвеждат избори. В тази община съответно секционните избирателни комисии няма да преброяват бюлетините на местните избори, обобщи Троянов.Въвеждането на експеримента е залегнал в новите изменения от изборния кодекс с цел да бъдат избегнати упреците от предишните години, че СИК не преброяват действителните и недействителните гласове така, както това искат отделните политически партии, обясни още говорителят на ЦИК.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK