Доминик Строс-Кан вероятно ще се изправи и пред гражданско дело

По-късно днес се очаква обвиненията по криминалното дело срещу икономиста да бъдат оттеглениБившият шеф на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, който днес вероятно ще чуе, че някои или всички обвинения срещу него са отпаднали, все още може да бъде изправен пред граждански съд. Районният прокурор на Манхатън е поканил на среща за обсъждане на делото Нафисату Диало, хотелската камериерка, обвинила Строс-Кан в сексуално насилие. Френският икономист беше арестуван на летището в Ню Йорк на 14 май и подаде оставка от МВФ на 19 май.


При криминално дело в щата Ню Йорк, прокуратурата трябва да убеди съдебните заседатели, че обвиняемият е виновен "отвъд всяко основателно съмнение". В гражданско дело обаче заседателите могат да установят вина при достатъчно голям брой доказателства, което е доста по-нисък критерий. Освен това в този тип дела заседателите са свободни да допуснат, че обвиняем, който отказва да свидетелства, има нещо да крие. В Съединените щати обвиняемите имат конституционно право да не отговарят на въпроси в съда, но то не важи за граждански дела.


Строс-Кан, който преди ареста си беше един от основните кандидати за президентския пост в родната си Франция, беше освободен под домашен арест при гаранция от 1 млн. USD. След ареста му, полицията заяви, че е намерила криминалистични доказателства, подкрепящи тезата на камериерката. През юни тя обаче промени версията си за това какво се е случило веднага след предполагаемото нападение в хотел Sofitel. Диало, която търси политическо убежище в САЩ, също така призна, че е излъгала имиграционните власти за изнасилване, което първоначално е казала, че й се е случило в Гвинея.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK