Потреблението на сладкиши се е свило с 30%

С 30% е свито потреблението на сладкарски и тестени изделия, в които основен компонент е захарта. Това коментира Мариана Кукушева, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България, цитирана от Агенция "Фокус". По думите й, ако покачването на цената на захарта продължи, свиването на потреблението също ще продължи да расте. Това ще доведе до фалит на немалко малки и средни предприятия. По данни на федерацията фирмите, които са заети в този сектор в България са около 1 000 към момента.


Захарта в България е една от най-скъпите в Европа, а българските производители разчитат основно на захар местно производство, отчита Кукушева. Напоследък цената й се увеличава с всеки изминал ден, а тази на крайните изделия не може да се променя със същите темпове. За да се справят по някакъв начин, фирмите обикновено прибягват до различни подсладители като заместители. Върху цената се отразява и повишението на енергийните разходи – с 35 % след повишението на електроенергията от 1 юли, добавя Кукушева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK