Нищо добро за "лошите" кредити

Лошите и преструктурираните кредити продължават да се увеличават и през юли достигнаха 8.59 млрд. лв., което представлява 21.23% от общия обем (без овърдрафтите, тъй като според методологията при тях няма разделение на лоши и преструктурирани кредити), показват данните на БНБ. Покачванетo се отбелязва във всички сегменти. Увеличението им само за месец е с 340 млн. лв., а на годишна база ръстът е с над 38%. Юли е вторият пореден месец, в който лошите и преструктурираните кредити се увеличават с такава сума в абсолютна стойност. След като в края на първото и началото на второто тримесечие ръстът им се беше забавил, сега отново има белези на ускорение. Банкерите все още оценяват тенденцията като нормален ефект от буксуването на икономиката. Само преди година и половина обаче границата от 20% беше приемана като ключово ниво, след което темпът ще се забави. Нещо, което не се случва. Според Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на УниКредит Булбанк, тази тенденция ще продължи, докато не се появят видими данни за излизане от кризата и явен ентусиазъм за потребление и инвестиции. "Всичко зависи и от икономическото ни развитие. Ние сме отворена система и силно зависим от Европа. В момента се наблюдават наченки на втора кризисна вълна и прогнозирането е трудно", коментира той. Според Асен Ягодин, изпълнителен директор на Българска банка за развитие, като прогноза може да се очаква забавяне на негативната тенденция.Данните на БНБ за лоши и преструктурирани кредити включват вече предоговорените такива, но редовно обслужвани заеми и тези с просрочие в плащанията над 90 и над 180 дни. Предоговарянето на кредити е основен похват за управление на риска в кредитните портфейли на банките в условия на икономическа криза. През май 2011 г. делът на лошите и преструктурираните кредити е бил 19.72%, а през юни - 20.49%.
Влияние на чуждите пазариНай-тежко остава положението при фирмените кредити, показват данните на БНБ. При тях делът на лошите и преструктурираните заеми е 22.73% дял и като стойност са 5.28 млрд. лв. Асен Ягодин заяви, че икономиката ни ще бъде засегната от трудностите на чуждите пазари, тъй като голяма част от българските фирми имат силен експорт. "Забавянето в ръста на Европейския съюз се отразява и при нашия износ. Пряка релация между двата фактора не може да има толкова бързо и засега ефектите са предимно косвени", допълни той. Традиционно по-успокояващи са данните за лошите и преструктурираните потребителски кредити при домакинствата. Те достигнаха 19.5% през юли, а жилищните - 18.2%. Според БНБ общата стойност на жилищните кредити е 8.78 млрд. лв., а потребителските кредити - 7.58 млрд. лв. Като цяло кредитите за домакинства и НТООД (нетърговски организации, обслужващи домакинствата) са 18.96 млрд. лв. в края на юли 2011 г. Сравнено с юли миналата година, те намаляват с 0.5%.
Домакинствата пестятДобрата новина за банките е, че на фона на влошаващите се кредитни портфейли все повече нараства масата на депозитите. Според статистиката те отбелязват ръст и през юли. При домакинствата те са се увеличили с 12.5% за един месец. При компаниите спестяванията в банки са се увеличили с 12.3%. Асен Ягодин потвърди тенденцията, че домакинствата все още се страхуват да потребяват. Това обаче може да има и негативен ефект. "За съжаление прекомерната спестовност не е добра за икономиката. Да, ликвидността на банките се повишава, но свиването на потреблението не е добра тенденция", заяви банкерът. Според Левон Хампарцумян и фирми, и потребители предпочитат да изчакат с харчовете. "Няма потребителски ентусиазъм и инвестиционна активност", описа ситуацията той. Въпреки оповестените данни на НСИ за увеличение на безработицата и като цяло ниска икономическа активност на населението, специалистите в сектора твърдят, че това не е съществена причина за устойчивия растеж на лошите и преструктурираните кредити. "Има принос, но е малък. В безработицата има сезонност и тя намалява в края на лятото. В летния сезон доста хора работят в сивия сектор, а пък в бизнеса не се търсят усилено кадри", обясни директорът на Булбанк. НСИ обяви, че заетите у нас са намалели до 2.93 млн. души през второто тримесечие на 2011 г., а трайно безработните са нараснали.Според Ягодин трябва да се отбележи фактът, че включвайки преструктурираните кредити в статистиката на БНБ, това значи, че при тях е настъпило предоговаряне на условията. Подобна промяна в показателите на един кредит означава, че е възможно по него вече да няма просрочия и да бъде отнесен към нормализиралите се и редовни вземания. "При облекчаване на условията кредитът ще може да бъде редовен. Банките обаче са обезпечили добре кредитите си с провизии", коментира той.
МНЕНИЕ
Има наченки на втора кризисна вълнаВ момента няма потребителски ентусиазъм и инвестиционна активност


Левон Хампарцумян, изпълнителен директор на Уникредит Булбанк


Всичко зависи от развитието на икономиката. В момента няма видими данни за излизане от кризата и ентусиазъм за потребление и инвестиции. Ние сме отворена система и зависим от външните фактори и пазари на Европа. Сега има наченки на втора кризисна вълна. Ако имаме по-устойчив растеж, лошите вземания ще намалеят. Сега е и година с избори, което означава турбуленция за икономиката ни. Секторът обаче е подготвен, имаме провизии.Забавянето в икономическия ръст на Европейския съюз се отразява и на бизнеса у нас.Прекалената спестовност на хората не е добра тенденция


Асен Ягодин, изпълнителен директор на Българската банка за развитие


Като отчетем, че основен двигател у нас е експортът, и трудностите, които чуждите пазари изпитват в момента, българските фирми ще имат проблеми. Не очаквам рязко влошаване при лошите кредити, а по-скоро пречупване на негативната тенденция. За съжаление ръстът в депозитите говори за прекалена спестовност на домакинствата. Казвам за съжаление, защото въпреки повишената ликвидност на банковата система това е лошо за икономиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK