Президентът на Standard&Poor''s подаде оставка, избран е нов

Дъглас Питърсън ще замести досегашния шеф на рейтинговата агенция, след скандала с понижаването на рейтинга на САЩ и негативните ефекти за световната икономика след негоПрезидентът на Standart&Poor's Дивен Шарма подава оставка, след като намаляването на рейтинга на САЩ доведе не само до скандал с Министерството на финансите, но и до срив а световните борси, съобщава Reuters. Неговото място ще бъде заето от Дъглас Питърсън.


Питърсън поема поста от 12 септември. До сега той бе главен изпълнителен директор на  Citibank. Шарма бе начело на рейтонговата агенция от 2007 г.


Standard & Poor's беше единствената агенция, която понижи рейтинга на САЩ с една степен до "AA+". Това доведе до най-голямото разпродаване на световните фондови пазари от три години насам. Решението на рейтинговата агенция беше строго критикувано от администрацията на Барак Обама и бяха изразени съмнения за методологията на  S&P.
Според Reuters министерството на правосъдието разследва рейтинговата агенция заради високите оценки на сложни ипотечни ценни книжа, които са довели до финансовата криза през 2008-2009 г.


Според източници на The Financial Times освобождаването на Шарма от поста няма нищо общо с понижената оценка на САЩ или с разследването на министерството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK