Къмпинги изливат незаконно отпадни води в морето

Собствениците на къмпингите "Златна рибка" и "Каваците" бяха наказани за това, че са зауствали отпадъчни води без разрешително. Засега регионалната инспекции към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е съставила само актове за констатираното нарушение, но предстои да се издадат и наказателни постановления с глоби. Според закона за водите те може да бъдат в размер от 2000 до 10 000 лв. Санкции за същото нарушение ще понесат и хотел "Грийн парк", гр. Китен, и вилно селище "Коста Булгара" в Черноморец. Данните са от юлската проверка на регионалните инспекции към МОСВ по Черноморието.


От пусто в мръсно


Това всъщност са поредните глоби, които инспекциите налагат от години, но морето продължава да е мръсно. Туристите вече дори не се изненадват от фекалните води в него. Проблемът е в липсата на пречиствателни станции. За изграждането им в момента се правят проекти за инвестиции в милиони, основно по европейски програми, но тъй като това са големи проекти, изпълнението им става бавно и тромаво. Преди дни премиерът Бойко Борисов дори разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев да измисли временно решение, за да опази плажовете и крайбрежните води чисти, докато пречиствателните станции бъдат изградени. Министърът прие с неохота задачата просто защото временно решение на проблема няма.
Още статистика


Резултатите от проверките на регионалните инспекции по околната среда и водите по Черноморието са разнообразни. Само през юли са извършени проверки на 1446 обекта и са дадени 881 предписания за отстраняване на констатирани нарушения. Съставени са 121 акта, от които 15 за неизпълнени предписания и още 88 наказателни постановления на обща стойност над 134 хил. лв. Също така МОСВ отчита и много наложени санкции за замърсяване на околната среда над допустимите норми и неспазване на емисионните норми. Актовете в тази сфера са 24. Постъпилите суми от наложените санкции заедно с тези от предходните месеци достигна близо 107 хил. лв., пише в доклада за дейността на инспекциите през юли. Според данните най-голямата по размер санкция през миналия месец е наложена на "ТЕЦ Свилоза" АД в Свищов. Тя е в размер на над 107 хил. лв. Глобата е за констатирано наднормено замърсяване на въздуха със серен диоксид и прах. Най-ниската глоба е тази на кмета на община Приморско за това, че не е изпълнил предписание за премахване на постройка за отглеждане на коне и в резултат на това е последвало замърсяване в защитена местност Блато Стамополу. Глобата на кмета е в минимален размер от 2000 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK